Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Unul dintre cele mai iubite ansambluri folclorice din Banat duce traditia mai departe. O aniversare de nota 10.

TIMIS. Mii de ore de repetitii, mii de kilometri de turnee in toata lumea si mii de spectacole cu public de toate varstele. Sunt doar cateva dintre performantele cu care se pot mandri unii dintre cei mai cunoscuti pastratori de traditii populare autententice de pe teritoriul Banatului, membrii ansamblului „Hora Belintului„.

Ansamblul „Hora Belintului” implineste, anul acesta, 10 ani de activitate neintrerupta, timp in care se poate lauda cu realizari dintre cele mai mari.

populara ansamblul hora belintului dans joc popular costume (12)

Ansamblul folcloric „Hora Belintului ” si-a inceput activitatea in noiembrie 2006 si a devenit rapid una din formatiile artistice foarte apreciate nu doar in peisajul cultural local, ci si in cel national si european. Format inca de la inceput din artisti amatori, elevi si absolventi ai scolii din Belint, grupul s-a remarcat prin repertoriul bogat, costumele deosebite, dar mai ales prin arta dansului popular si abordarea unui repertoriu coregrafic de pe intreaga arie etnofolclorica a Romaniei. Iar dupa doar cativa ani, ansamblului i s-a alaturat si prima orchestra, care a insotit ansamblul la numeroase spectacole. S-au alaturat apoi ansamblului si solisti de renume, printre care Andreea Aleusan, Cristian Tomoni sau Andreea Ursulescu.

populara ansamblul hora belintului dans joc popular costume (13)

Incepand cu anul 2010, in localitate a fost organizat si festivalul de folclor Traditii Belintene, ajuns acum la cea de-a saptea editie. Iar in cei 10 ani de existenta, Ansamblul „Hora Belintului” a reprezentat cu succes Banatul la o serie de spectacole, rugi sau concursuri. Printre cele mai importante se numara Ruga Banateana de la Paris, Festivalul International de Folclor din Viena si Festivalul International de Folclor din insula Madeira si cel din Barcelona. De asemenea, reprezentantii ansamblului au urcat in repetate randuri pe scene din Bulgaria, Ungaria si Turcia, dar si din intreaga tara, unde au reusit sa si castige unele trofee importante.

Spectacolul aniversar al Ansamblului „Hora Belintului” va avea loc vineri, in 5 august, de la ora 19.00, la Casa de Cultura a Sindicatelor Lugoj.

populara ansamblul hora belintului dans joc popular costume (15)

Doua zile mai tarziu, in 7 august, va avea loc si cea de-a saptea editie „Traditii belintene”. Conform traditiei, manifestarea va incepe cu parada portului popular, intre scoala Gimnaziala si scena din fata Bisericii Ortodoxe din Belint. Apoi, pe scena din localitate vor urca ansambluri folclorice din Banat si Ardeal, dar si din Serbia si artistii ansamblului Hora Belintului.

populara ansamblul hora belintului dans joc popular costume (7)

Activitatea ansamblului Hora Belintului, dar si festivalul de folclor Traditii Belintele au fost sutinute de-a lungul timpului de Primaria si Consiliul Local Belint.

La ceas aniversar, cei de la Hora Belintului tin sa multumeasca celor care i-au ajutat de-a lungul timpului si anume: Adrian Popovici , Danut Pascotescu, Ionel Cosariu, Petru Stanesc, Valentin Patruca, Doru Soldan, Constantin Cimponieru, Laurentiu Covaci, Ciprian But, Florin Barboni, Valentin Strambu, Ionel Draghici, Adelin Scorobete, Luminita Borchescu, Erich Gross, tuturor dascalilor și personalului auxiliar de la Scoala Gimnaziala Belint, colectivului primariei, precum si preotilor Constantin Tirziu si Viorel Covaci.

Ultima actualizare: 12:21 | 6.12.2022